Meny Stäng

Ska man välja en brun eller svart fåtölj?

Bland alla som köper reclinerfåtöljer, är två färgval i särklass vanligast: brunt och svart. Detta är inte så konstigt, eftersom båda färgerna kan ses som klassiska och tidlösa, och dessutom passar både brunt och svart med många andra färger, och är därför mer lättplacerade i de flesta hem än reclinerfåtöljer i t.ex. klara färger. Eftersom utbudet av just bruna och svarta reclinerfåtöljer är så otroligt stort, undrar dock en del vilken färg som egentligen är bäst. Dessvärre kan man dock inte svara rakt av på denna fråga, eftersom detta inte bara är en smakfråga, dvs. handlar om vad man själv tycker är snyggast, utan vad man bör välja beror även på ett flertal andra faktorer som t.ex:

Hur rummet där fåtöljen ska stå ser ut

Har du redan svart eller brunt i rummet där du vill ställa din nya reclinerfåtölj, kan det förstås vara en god ide att plocka upp denna sk. ”röda tråd” och satsa på en reclinerfåtölj i samma färg, även om den andra färgen också skulle passa bra in. Ofta är det nämligen en god ide att försöka hålla själva möblemanget så enkelt som möjligt, dvs. ha så få färger som det går i ett rum, för att skapa en känsla av harmoni. (Undantaget till denna regel är förstås de som redan satsat på en mer eklektisk look i hemmet, då kan det i så fall vara snyggast att satsa på färgen man inte redan har!)

Hur troligt det är att fåtöljen kommer att få fläckar

Eftersom mycket av det som fläckar ned fåtöljer har en nyans av brunt, t.ex. kaffe, koladrycker, choklad, köttfärssås och liknande, är det nämligen troligare att dessa fläckar syns mindre i en brun reclinerfåtölj. Vet man med sig att risken för att fåtöljen fläckas ned är stor, kan det därför vara en god ide att satsa på en brun reclinerfåtölj.

Om fåtöljen kommer att stå i direkt solsken

I så fall kommer både en svart reclinerfåtölj och en brun dito förmodligen att blekas en del, men tänk i så fall på att det är lättare att se på svart som färg i allmänhet om något blekts, då svart är en starkare färg. Därför kan det vara en bra ide att välja bort en svart reclinerfåtölj i dessa fall, för att istället satsa på en brun.

Hur länge man tänkt ha reclinerfåtöljen

Väljer man en reclinerfåtölj klädd i skinn är det nämligen så att brunt skinn åldras snyggare än svart skinn. Är man ute efter en så långsiktig investering som möjligt, kan en brun reclinerfåtölj i äkta skinn därför vara det bättre valet.

(Dock är denna faktor inget som den som väljer en reclinerfåtölj klädd i tyg eller konstskinn bör tänka på, eftersom båda dessa material åldras ganska dåligt, så då spelar det faktiskt ingen roll vilken färg man väljer)