Hur sitter man ergonomiskt?

För att sitta ergonomiskt ska du justera stolen så att fötterna vilar plant på golvet, knäna är i 90° och ländryggen får stöd. Bordet ska vara i armbågshöjd, och skärmens överkant i ögonhöjd på 50–70 cm avstånd. Placera tangentbord och mus nära kroppen, med raka handleder och armbågar i 90–100°. Variera sittställningen, luta dig bakåt ibland och ta paus var 30:e minut.

Video som visar hur man ska sitta

Nedan kan du ta del av en instruktionsvideo som visar dig hur du ska sitta och hur skrivbordet bör anpassas efter din ställning. I videon kan du ser exakt hur man ska sitta för att inte belasta kroppen i onödan. Under videon kan du läsa vidare på djupen om olika delar för att hålla god arbetsställning på kontoret.

3 tips för att sitta rätt på jobbet

Genom att ta små steg för att förbättra vår sittställning och följa några enkla riktlinjer för att sitta rätt på jobbet, kan vi skapa en mer balanserad och hälsosam arbetsmiljö för oss själva.

1

Stolens justeringar

För att sitta på ett sätt som inte belastar kroppen i onödan ska stolen justeras så att fötterna vilar plant på golvet och knäna är i cirka 90 graders vinkel. Ryggstödet bör ge stöd åt ländryggen och följa ryggradens naturliga kurvatur. Sitsdjupet ska vara anpassat så att det finns 2–3 fingers bredd mellan knävecket och sitsens framkant. Armstöden ska vara i höjd med bordet för att hålla axlarna avslappnade och armbågarna i cirka 90 grader. Stolen bör också ha en justerbar lutning så att du kan variera sittställningen och luta dig bakåt vid behov för att avlasta ryggen. Att regelbundet ändra position och använda en dynamisk stol förbättrar ergonomin ytterligare.

2

Skrivbordets höjd och skärmens placering

För att inte belasta nacken och övre ryggen är det viktigt att skrivbordets höjd anpassas så att armbågarna är i cirka 90 graders vinkel när underarmarna vilar avslappnat på bordet. Skärmen ska placeras med överkanten i ögonhöjd och på ett avstånd av 50–70 cm från ögonen, ungefär en armlängd bort. Skärmen bör vara lätt bakåtlutad, och ljuskällor ska undvikas direkt bakom eller framför den för att minimera bländning och ögontrötthet.

3

Rörelse och avlastning

Du har hört det förr, men pauser, rörelse och avlastning är avgörande för en god ergonomi på kontoret. Det är viktigt att regelbundet ändra sittställning, växla mellan att sitta och stå samt ta korta pauser var 30:e minut för att sträcka på sig och minska belastning. Att resa sig, gå en kort sträcka eller göra enkla stretchövningar hjälper till att förbättra blodcirkulationen och förebygga stelhet. En dynamisk stol eller ett höj- och sänkbart skrivbord kan underlätta variation. Genom att aktivt variera arbetsställningen minskar risken för belastningsskador och ökar både koncentration och välmående.

Vad är ergonomi?

Ergonomi är studien av hur människor interagerar med sina arbetsmiljöer och utformningen av arbetsplatser, produkter och system för att optimera människors välbefinnande och prestanda. Målet med ergonomi är att skapa en arbetsmiljö där människors fysiska och mentala hälsa och komfort främjas, samtidigt som deras arbetsprestation ökar.

Inom arbetslivet innebär ergonomi att anpassa arbetsplatser, möbler och utrustning så att de är ergonomiska, det vill säga utformade för att passa de mänskliga kroppens mått och rörelser. Det handlar om att minimera risken för arbetsrelaterade skador och besvär som kan uppstå på grund av felaktig kroppshållning, upprepande rörelser eller överdriven ansträngning.

Fler ergonomiska tips

Utöver att följa riktlinjer för korrekt sittställning finns det andra sätt att förbättra arbetsmiljön. Ett smart tillvägagångssätt är att hyra massagestol till kontoret. En massagestol kan erbjuda flera fördelar som kompletterar de ergonomiska principerna och ger anställda en chans att snabbt lindra spänningar och förbättra sitt välbefinnande.