Hur sitter man ergonomiskt?

Att sitta ergonomiskt är en nyckelkomponent för att upprätthålla hälsa och komfort under långa arbetsdagar. En korrekt sittställning vid skrivbordet kan hjälpa till att minimera risken för fysiska besvär och obehag, samtidigt som det främjar en mer produktiv arbetsmiljö. Genom att optimera stolens inställningar, justera arbetsplatsens layout och vara medveten om kroppshållningen kan du skapa en arbetsmiljö som gynnar din fysiska och mentala välmående. Men hur sitter man ergonomiskt? Vi reder ut det du behöver veta!

Vad är ergonomi?

Ergonomi är studien av hur människor interagerar med sina arbetsmiljöer och utformningen av arbetsplatser, produkter och system för att optimera människors välbefinnande och prestanda. Målet med ergonomi är att skapa en arbetsmiljö där människors fysiska och mentala hälsa och komfort främjas, samtidigt som deras arbetsprestation ökar.

Inom arbetslivet innebär ergonomi att anpassa arbetsplatser, möbler och utrustning så att de är ergonomiska, det vill säga utformade för att passa de mänskliga kroppens mått och rörelser. Det handlar om att minimera risken för arbetsrelaterade skador och besvär som kan uppstå på grund av felaktig kroppshållning, upprepande rörelser eller överdriven ansträngning.

3 tips för att sitta rätt på jobbet

Genom att ta små steg för att förbättra vår sittställning och följa några enkla riktlinjer för att sitta rätt på jobbet, kan vi skapa en mer balanserad och hälsosam arbetsmiljö för oss själva.

1

Stolens justeringar

En viktig del av att sitta ergonomiskt är att korrekt justera din stol för att stödja din kropp. Starta med att se till att din stol är inställd på rätt höjd så att dina fötter vilar platt på marken eller på en fotstöd. Detta hjälper till att undvika spänningar i benen. Använd ryggstödet och justera det för att passa din ryggs naturliga svank. Sitt med ryggen i kontakt med ryggstödet och undvik att luta dig framåt, vilket kan belasta ryggen och axlarna. Håll dina axlar avslappnade och undvik att höja dem upp mot öronen, detta kan hjälpa till att lindra spänningar i axelområdet.

2

Skrivbordets höjd och skärmens placering

För att undvika överdriven böjning i handlederna och armarna är det viktigt att justera skrivbordets höjd. Dina armbågar bör vara böjda i en 90-graders vinkel när du sitter och arbetar. När det gäller skärmen, se till att den är placerad på ögonhöjd så att du inte behöver böja huvudet uppåt eller nedåt för att se den. Detta kan bidra till att minska belastningen på nacke och ögon.

3

Rörelse och avlastning

Även om en ergonomisk arbetsställning är viktig, är det också nödvändigt att inte vara för stilla under långa perioder. Res dig upp och sträck på dig minst en gång varje timme. Gör några enkla rörelser som att rotera axlarna och rulla nacken försiktigt. Använd avlastningsytor som handledsstöd för tangentbord och mus för att minska belastningen på handlederna och undvika onödiga spänningar.

Instruktionsvideo

Nedan kan du ta del av en instruktionsvideo som visar dig hur du kan praktisera sittande ergonomi på arbetsplatsen. Videon ger konkreta råd och demonstrationer för att hjälpa dig att uppnå en korrekt sittställning och minska risken för obehag och besvär.